Alex Salcedo Fotograf Girona_4

Viatjar a Itàlia és un valor segur. Per sort, la vaig descobrir fa uns anys en un viatge a Florència. En aquest viatge vaig descobrir molt més que una ciutat o una regió. Vaig descobrir, en primer lloc, que no en tenia ni idea sobre els italians ni molt menys sobre la seva gastronomia. Vaig tornar meravellat i amb ganes boges de tornar-hi moltes més vegades. També vaig descobrir que per pura ignorància donem per suposades moltes coses que no coneixem. Coses com que a Itàlia només existeixen dos tipus de menjar: la pasta i la pizza.

Alex Salcedo Fotograf Girona_1 Alex Salcedo Fotograf Girona_3 Alex Salcedo Fotograf Girona_5

I parlant sobre menjar, que és el que hem vingut a fer, volia escriure una petita reflexió sobre la gastronomia italiana. Més que la gastronomia italiana, sobre el que representa la gastronomia pels italians. Pel que he anat coneixent, pels italians hi ha una cosa sagrada que de cap manera no es pot tocar: la qualitat del producte. Prova d’això és que si llences un dau a l’aire i tries a dit el lloc on vols menjar, fer un cafè o simplement comprar uns cannoli, encertaràs. Basicament s’estimen el producte, sense concessions, i això es contagia.

No val anar a la salumeria i comprar qualsevol formaggio o prosciutto: la gent va a comprar sabent el què compra. Saben que aquell formatge té tants mesos de curació en bodega i que això té un cost que estan disposats a pagar. O que un plat de pasta fresca porta molta estona d’elaboració i que els ous que faran servir per fer aquesta pasta vénen d’una granja on les gallines s’alimenten de manera natural. I això té un cost.

Tot és qüestió de cultura, en general. Tot té un preu perquè tot porta una feina. La globalització del low cost ho ha destruït gairebé tot,  però no hem de jugar amb el menjar. No podem pretendre comprar productes càrnics de qualitat al mínim preu, esperar que tingui bon sabor i que a sobre no fem malbé el medi ambient. Això per posar un petit exemple, però seria extrapolable a moltíssimes altres coses.

Alex Salcedo Fotograf Girona_2

Ens hem d’estimar més el producte, i també la feina que hi ha al darrera. En general, hem d’estimar més. Valorar més el que tenim i ser una mica més consegüents amb què consumim i com ho consumim. I si, sense anar a buscar la perfecció, ho arribem a aconseguir de manera mínima, viurem en un món una mica més just.