A mi personalment m’agrada molt saber com es fan les coses. És una curiositat innata que em porta a preguntar continuament quan alguna cosa em crida l’atenció. Per defecte professional els making off em fascinen, perquè és un lloc on sovint aprenc moltes coses. Noves tècniques, trucs creatius, idees per aplicar a les meves fotografies etc.

Doncs avui em poso a l’altre costat i us porto el making off de la campanya (encarregada per l’ajuntament de Cassà) pel comerç local del meu poble “Que el Nadal quedi entre nosaltres”. D’aquesta manera podreu veure el procés sencer. Des de l’idea, la cerca de localitzacions, la producció de l’escena i com no, el resultat final. La veritat és que darrera d’una fotografia d’aquest tipus s’amaga molta més feina del què sembla! Anem a veure-ho.

1. L’encàrrec del client

Com us he comentat abans, aquest encàrrec ha vingut de l’Ajuntament de Cassà, com a promotor de la campanya. En aquest cas el client tenia una idea molt clara de què vol: una escena on surti una alzina surera, amb motius nadalencs i decoració per llençar el missatge del Nadal de proximitat. Aquí la dificultat ha sigut quadrar tots els elements, per poder dissenyar una fotografia que s’adeqüés a la impressió de les lones que us ensenyaré més endavant.

Us ensenyaria alguns esbossos, però no sóc gaire destre amb el llapis, així que us heu d’imaginar un dibuix mal fet de nen de preescolar ;)

2. Cerca de la localització de l’alzina i dels elements de l’escena

Un punt clau d’aquesta feina ha sigut trobar la localització adequada. Per sort, a Cassà tenim un bon stock d’alzines maques i només ha sigut qüestió de paciència i una sèrie de passejos pel bosc. L’alzina havia de ser una mica corbada, en un escenari bastant net. D’aquesta manera la fotografia es podria llegir bé des de lluny a les lones i podríem deixar espai net per col·locar les lletres. Doncs bé, després d’unes quantes hores i 3 visites a bosc: bingo! (és l’última de la segona fila).

Captura de pantalla 2020-12-22 a las 15.20.02
Següent pas? Trobar els elements de l’escena que en aquest cas eren caixes de cartró per fer els regals de Nadal, papers d’embolicar, atrezzo surer i algunes cosetes més. Però abans de comprar qualsevol element de decoració el més important era pensar la combinació de colors correcta, per en lloc de fer una escena de Nadal acabéssim fent una de carnestoltes… Dit i fet. Una combinació clàssica que no podia fallar, vermell i or que juntament amb el marró i algun detall verd donaria prou joc..

Captura de pantalla 2020-12-22 a las 15.16.18

3. Preparació dels elements de l’escena i muntatge previ

Aquesta és sincerament la part que pitjor porto, he portat i portaré mai. Sóc un negat per embolicar regals! Per això, era totalment necessari un cop de mà de la Marta, la meva parella. Una experta en treballs manuals, decoració i amb una habilitat especial per teixir coses molt guais amb fils i llanes (Instagram: teje.nova)
En aquest punt, era important decidir els volums i els colors de les caixes dels regals, per tal d’aconseguir una composició equilibrada i correcte. Un altre pas important era fer algunes combinacions prèvies de composició i colors, per tal d’anar a la sessió amb els deures fets!

Captura de pantalla 2020-12-22 a las 15.16.40

Com veureu al final de l’entrada del blog, la composició no va ser aquesta, però em va ajudar a imaginar-me una mica la disposició dels elements.

4. Muntatge dels elements a la localització

Amb gran part de la feina feta, només faltava el millor! Però per garantir l’èxit de la sessió, era totalment necessari visitar la súper alzina un o dos dies abans per saber la col·locació exacta del sol. D’aquesta manera vaig poder garantir l’escenari perfecte per la posterior il·luminació amb flaix. Doncs dit i fet!, l’hora prevista de la fotografia eren les 17:00 h de la tarda, per tant vam preveure un muntatge de 2 hores, i gairebé fem tard! La dificultat afegida en tot moment, va ser disposar els elements en format vertical panoràmic, per tant havíem d’apuntar molt bé on es penjaven les decoracions de Nadal.

Captura de pantalla 2020-12-22 a las 15.17.22
Però un cop més, amb l’ajuda (i la paciència!) de la Marta i una escala, tot va anar sobre rodes. Un cop llesta l’escena i amb unes quantes fotografies de prova, era l’hora de col·locar la il·luminació. La idea bàsica era aconseguir una bona lectura amb els mínims elements necessaris i aquí el flaix tenia la seva funció principal: separar l’alzina del fons de l’escena per crear profunditat.

Captura de pantalla 2020-12-22 a las 15.17.37

5. La fotografia final

Tota la preparació prèvia per un clic! Un cop revisat l’enfocament de les fotografies finals, feina feta! Objectiu aconseguit de dues fotografies. La versió més panoràmica ha anat destinada a unes lones de 4x1m i la versió més rectangular per unes lones de 2x1m i uns pòsters per les botigues. Però tota aquesta feinada al final té una recompensa, que és aconseguir aquella idea que tenies al cap i això companys i companyes, no té preu!

Agrair a l’Ajuntament de Cassà de la Selva per l’encàrrec de la fotografia i també a en Gerard d’Etervisual, pel seu disseny com sempre excel·lent :)

Bon Nadal a tots i totes!

Nadal_Cassa_a3_1

7359828b-bdc6-4525-985a-1d341443bd42

Espai SEO: Alex Salcedo fotògraf a Girona. Especialitzat en fotografia de producte, publicitat i gastronomia.